Mam nadzieję, że krem będzie skutecznie walczył  ze zmarszczkami w dolinie łez, dzięki obecności kwasu liponowego, który jest ponad 100 razy silniejszym antyoksydantem niż witamina C. Ponadto chroni włókna kolagenowe przed degradacją. Więcej właściwości kwasu znajdziecie tutaj. Aloes zwiększa elastyczność i jędrność skóry, jednocześnie odbudowując jej barierę lipidową.
Recepturę oraz sposób wykonania kremu opracowałam sama. 
![]()  | 
| Krem pod oczy z kw. liponowym i aloesem | 
![]()  | 
| Składniki kremu | 
składniki 
 | 
  
% 
 | 
  
ilość na 25ml 
 | 
 
FAZA
  OLEJOWA 29% 
 | 
  ||
masło
  shea 
 | 
  
9 
 | 
  
2,25g 
 | 
 
baza
  emulgatorowa 
 | 
  
6 
 | 
  
1,5g 
 | 
 
alkohol
  cetearylowy 
 | 
  
4 
 | 
  
1g 
 | 
 
olej
  z pestek moreli 
 | 
  
4 
 | 
  
1g 
 | 
 
olej
  makadamia 
 | 
  
4 
 | 
  
1g 
 | 
 
kwas
  alfa-liponowy 
 | 
  
2 
 | 
  
0,5g 
 | 
 
FAZA
  WODNA 69% 
 | 
  ||
woda 
 | 
  
61,5 
 | 
  
15,4g 
 | 
 
gliceryna 
 | 
  
5 
 | 
  
1,25g 
 | 
 
ekstrakt
  z aloesu żel 
 | 
  
2 
 | 
  
0,5g 
 | 
 
alantoina 
 | 
  
0,5 
 | 
  
0,12g 
 | 
 
FAZA
  DODATKÓW 2% 
 | 
  ||
konserwant
  FEOG 
 | 
  
1 
 | 
  
4 krople 
 | 
 
witamina
  E 
 | 
  
0,5 
 | 
  
0,12g 
 | 
 
olejek
  z grejpfruta 
 | 
  
0,5 
 | 
  
parę kropli 
 | 
 
Sposób przygotowania:
1) Faza TŁUSZCZOWA
odważam masło shea, bazę emulgatorową, alkohol cetearylowy oraz olej makadamia do zlewki i umieszczam w łaźni wodnej (temp. maksymalnie 70 stopni C)
![]()  | 
| baza emulgatorowa | 
![]()  | 
| akkohol cetearylowy | 
![]()  | 
| olej makadamia | 
po rozpuszczeniu substancji dodaję kwas alfa-liponowy i rozpuszczam go na ciepło
![]()  | 
| kwas alfa-liponowy | 
nie dodałam oleju z pestek moreli, ponieważ nie znalazłam informacji, czy jest wrażliwy na temperaturę
2) Faza WODNA
w drugim naczyniu sporządzam fazę wodną. Do wody dodaję pozostałe składniki rozpuszczalne w niej, czyli glicerynę, ekstrakt z aloesu, alantoinę oraz konserwant FEOG. Słoiczek umieszczam w łaźni wodnej, aż do momentu rozpuszczenia się składników.
![]()  | 
| faza wodna i tłuszczowa w łaźni wodnej | 
3) wyjmujemy oba naczynia z kąpieli wodnej. Następnie szybko mieszając mieszadełkiem do fazy wodnej dodaję fazę tłuszczową. Mieszam parę minut, aż krem się ostudzi i zgęstnieje ( nie zgęstniał za bardzo, ma konsystencję lejącego ciasta naleśnikowego).
4) dodaję składniki fazy dodatków oraz składniki wrażliwe na temperaturę. Wlewam olej z pestek moreli i intensywnie mieszam mieszadełkiem, następnie dodaję witaminę E i również mieszam. Na koniec dodaję zapach - olejek z grejpfruta i mieszam. 
Krem po 24 godzinach bardziej zgęstniał, ale i tak określiłabym go jako rzadki.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz