niedziela, 27 października 2013

DIY: krem pod oczy z kw. liponowym i aloesem by Testolandia

          Mam nadzieję, że krem będzie skutecznie walczył  ze zmarszczkami w dolinie łez, dzięki obecności kwasu liponowego, który jest ponad 100 razy silniejszym antyoksydantem niż witamina C. Ponadto chroni włókna kolagenowe przed degradacją. Więcej właściwości kwasu znajdziecie tutaj. Aloes zwiększa elastyczność i jędrność skóry, jednocześnie odbudowując jej barierę lipidową.
Recepturę oraz sposób wykonania kremu opracowałam sama.
Krem pod oczy z kw. liponowym i aloesem

Składniki kremu


składniki
%
ilość na 25ml
FAZA OLEJOWA 29%
masło shea
9
2,25g
baza emulgatorowa
6
1,5g
alkohol cetearylowy
4
1g
olej z pestek moreli
4
1g
olej makadamia
4
1g
kwas alfa-liponowy
2
0,5g
FAZA WODNA 69%
woda
61,5
15,4g
gliceryna
5
1,25g
ekstrakt z aloesu żel
2
0,5g
alantoina
0,5
0,12g
FAZA DODATKÓW 2%
konserwant FEOG
1
4 krople
witamina E
0,5
0,12g
olejek z grejpfruta
0,5
parę kropli

Sposób przygotowania:

 1) Faza TŁUSZCZOWA
odważam masło shea, bazę emulgatorową, alkohol cetearylowy oraz olej makadamia do zlewki i umieszczam w łaźni wodnej (temp. maksymalnie 70 stopni C)
baza emulgatorowa

akkohol cetearylowy

olej makadamia
po rozpuszczeniu substancji dodaję kwas alfa-liponowy i rozpuszczam go na ciepło
kwas alfa-liponowy
nie dodałam oleju z pestek moreli, ponieważ nie znalazłam informacji, czy jest wrażliwy na temperaturę

2) Faza WODNA
w drugim naczyniu sporządzam fazę wodną. Do wody dodaję pozostałe składniki rozpuszczalne w niej, czyli glicerynę, ekstrakt z aloesu, alantoinę oraz konserwant FEOG. Słoiczek umieszczam w łaźni wodnej, aż do momentu rozpuszczenia się składników.

faza wodna i tłuszczowa w łaźni wodnej

3) wyjmujemy oba naczynia z kąpieli wodnej. Następnie szybko mieszając mieszadełkiem do fazy wodnej dodaję fazę tłuszczową. Mieszam parę minut, aż krem się ostudzi i zgęstnieje ( nie zgęstniał za bardzo, ma konsystencję lejącego ciasta naleśnikowego).

4) dodaję składniki fazy dodatków oraz składniki wrażliwe na temperaturę. Wlewam olej z pestek moreli i intensywnie mieszam mieszadełkiem, następnie dodaję witaminę E i również mieszam. Na koniec dodaję zapach - olejek z grejpfruta i mieszam.

Krem po 24 godzinach bardziej zgęstniał, ale i tak określiłabym go jako rzadki.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...