Mam nadzieję, że krem będzie skutecznie walczył ze zmarszczkami w dolinie łez, dzięki obecności kwasu liponowego, który jest ponad 100 razy silniejszym antyoksydantem niż witamina C. Ponadto chroni włókna kolagenowe przed degradacją. Więcej właściwości kwasu znajdziecie tutaj. Aloes zwiększa elastyczność i jędrność skóry, jednocześnie odbudowując jej barierę lipidową.
Recepturę oraz sposób wykonania kremu opracowałam sama.
Krem pod oczy z kw. liponowym i aloesem |
Składniki kremu |
składniki
|
%
|
ilość na 25ml
|
FAZA
OLEJOWA 29%
|
||
masło
shea
|
9
|
2,25g
|
baza
emulgatorowa
|
6
|
1,5g
|
alkohol
cetearylowy
|
4
|
1g
|
olej
z pestek moreli
|
4
|
1g
|
olej
makadamia
|
4
|
1g
|
kwas
alfa-liponowy
|
2
|
0,5g
|
FAZA
WODNA 69%
|
||
woda
|
61,5
|
15,4g
|
gliceryna
|
5
|
1,25g
|
ekstrakt
z aloesu żel
|
2
|
0,5g
|
alantoina
|
0,5
|
0,12g
|
FAZA
DODATKÓW 2%
|
||
konserwant
FEOG
|
1
|
4 krople
|
witamina
E
|
0,5
|
0,12g
|
olejek
z grejpfruta
|
0,5
|
parę kropli
|
Sposób przygotowania:
1) Faza TŁUSZCZOWA
odważam masło shea, bazę emulgatorową, alkohol cetearylowy oraz olej makadamia do zlewki i umieszczam w łaźni wodnej (temp. maksymalnie 70 stopni C)
baza emulgatorowa |
akkohol cetearylowy |
olej makadamia |
po rozpuszczeniu substancji dodaję kwas alfa-liponowy i rozpuszczam go na ciepło
kwas alfa-liponowy |
nie dodałam oleju z pestek moreli, ponieważ nie znalazłam informacji, czy jest wrażliwy na temperaturę
2) Faza WODNA
w drugim naczyniu sporządzam fazę wodną. Do wody dodaję pozostałe składniki rozpuszczalne w niej, czyli glicerynę, ekstrakt z aloesu, alantoinę oraz konserwant FEOG. Słoiczek umieszczam w łaźni wodnej, aż do momentu rozpuszczenia się składników.
faza wodna i tłuszczowa w łaźni wodnej |
3) wyjmujemy oba naczynia z kąpieli wodnej. Następnie szybko mieszając mieszadełkiem do fazy wodnej dodaję fazę tłuszczową. Mieszam parę minut, aż krem się ostudzi i zgęstnieje ( nie zgęstniał za bardzo, ma konsystencję lejącego ciasta naleśnikowego).
4) dodaję składniki fazy dodatków oraz składniki wrażliwe na temperaturę. Wlewam olej z pestek moreli i intensywnie mieszam mieszadełkiem, następnie dodaję witaminę E i również mieszam. Na koniec dodaję zapach - olejek z grejpfruta i mieszam.
Krem po 24 godzinach bardziej zgęstniał, ale i tak określiłabym go jako rzadki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz