Kochani sezon grillowy w pełni, więc polecam rozpocząć kulinarną przygodę z sosami Folwark. Ja dzisiaj przedstawię trzy z nich: sos barbecue, sos kebab - gyros ostry oraz sos remulada duńska.
Sosy znajdują się w praktycznych, plastikowych buteleczkach z zamknięciem na klik. Dodatkowo zabezpieczone są folią oraz sreberkiem, nie mam możliwości, by ktoś niepożądany dostał się do nich. Nakrętka jest szeroka i możemy na niej postawić sos. Lubię takie rozwiązania, ponieważ ułatwia to wydobycie produktu. Na opakowaniu znajdziemy wszelkie niezbędne informacje, a z boku mamy przeźroczysty fragment, dzięki czemu możemy kontrolować zużycie sosu.
Sos kebab - gyros ostry
Sos majonezowy o lekkiej konsystencji i wyrazistym, ostrym smaku papryki chilli. Znakomity do potraw kuchni etnicznych oraz mięs z grilla.
Smakoszom ostrych, wyrazistych smaków na pewno przypadnie do gustu sos kebab-gyros ostry. Jest to zdecydowany faworyt mojego męża. Sos świetnie się sprawdzi na kanapce, do kiełbaski czy do chipsów.
Remulada duńska
Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.
Nigdy nie jadłam takiego sosu i byłam jego bardzo ciekawa. Przede wszystkim wyczujemy majonez (ale sam sos nie jest mdły), następnie warzywa. Sos jest łagodny i dobrze komponuje się z żółtym serem, wędlinami, jajkami czy frytkami. Udane połączenie dla osób lubiących gęste, mocno majonezowe smaki.
Sos barbecue
Najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka. Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy.
Mój niekwestionowany ulubieniec. Uwielbiam ten smak i przyrządzam nawet pizze na tym sosie. W smaku jest słodkawy i wyraźnie czujemy aromat dymu wędzarnianego.
Zapraszam do odwiedzenia strony Folwark na Facebook
oraz wzięcia udziału w konkursie (szczegóły na stronie internetowej Folwark)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz