Olej kokosowy znam i bardzo lubię. Uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz świata, ponieważ pobudza przemianę materii, a przez to sprzyja utracie tkanki tłuszczowej i pomaga utrzymać ją pod kontrolą. Dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny, poprawia koncentrację, wchłanianie witamin, minerałów i innych substancji odżywczych. Warto mieć go w swojej kuchni.
Na początek kilka ogólnych informacji o właściwościach Bio oleju kokosowego tłoczonego na zimno.
Olej kokosowy tajemnica zdrowia i szczupłej sylwetki. Zdrowe naturalne tłuszcze są tak samo ważne w naszej diecie jak warzywa i owoce. Swe niezwykłe właściwości zawdzięcza on specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych: kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy. Olej kokosowy zawiera około 50 % kwasu laurynowego, który w podobnych proporcjach znajduje się w mleku matki. Polecamy dla ludzi otyłych: 0 cukru, 0 cholesterolu (źródło: nomak.pl)
Olej kokosowy otrzymujemy w szklanym, odkręcanym i praktycznym słoiczku o pojemności 30 ml ( 7 zł). W ofercie sklepu NOMAK znajdziemy jeszcze opakowania po 250, 500 i 1000 ml. Na opakowaniu znajdziemy wszelkie niezbędne informacje, jak skład, pojemność itp. Szata graficzna ładna i przyciągająca uwagę.
Konsystencja w temperaturze do 25 stopni Celsjusza jest stała, a powyżej staje się płynna. Zapach oczywiście kokosowy. Swoją drogą bardzo ładny.
źródło: nomak.pl |
Do kuchennych eksperymentów z olejem kokosowym zachęciła mnie taka oto informacja: Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Nie podnosi poziomu "złego" cholesterolu. Dla mnie bomba!
Generalnie olej kokosowy możemy wykorzystać w każdy możliwy sposób: do gotowania, smażenia, grillowania, pieczenia, duszenia. Możemy nim zastąpić masło i smarować pieczywo ( w temperaturze pokojowej konsystencja jest stała). Jest idealny do smażenia również w wysokich temperaturach. Dodatkowym bonusem jest to, że podczas smażenia w kuchni unosi się piękny kokosowy zapach. Dla wegetarian jest doskonałym zamiennikiem zwierzęcych tłuszczów. Warto podkreślić, że nie jełczeje i można go długo przechowywać (najlepiej w zaciemnionym miejscu bez dostępu światła). Olej tłoczony na zimno posiada typowy dla kokosa wspaniały smak i aromat, nadaje potrawą delikatny egzotyczny posmak.
Unikalny skład olej kokosowego sprawia, że staje się on niezastąpiony nie tylko w kuchni osób odchudzających się, ale również miłośników tradycyjnych dań. Polecam serdecznie.
Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego NOMAK, gdzie znajdziecie nie tylko olej kokosowy, ale również mnóstwo innych ekologicznych i zdrowych produktów. Muszę jeszcze dodać, że przesyłka przyszło w iście ekspresowym tempie, a wszelkie towary były starannie zabezpieczone i nic się nie uszkodziło.
Rabat 10% w NOMAK na hasło: TESTOLANDIA10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz