Książka Jadalne rośliny dziko rosnące. Lecznicze właściwości i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin szczególnie zainteresuje entuzjastów przyrody oraz początkujących zbieraczy, którzy są ciekawi "nowych" smaków. Mnóstwo wartościowych informacji znajdą tu również osoby chcące poznać sekrety roślin leczniczych.
Informacje:
Wydawnictwo: VITAL
Autor: Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann, Roland Spiegelberger
Objętość: 336 stron
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Format: 14,5 x 20,5 cm
Cena: 59,50 zł
"W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością cennych substancji odżywczych i leczniczych. Obecnie w zdecydowanej większości stanowią one pożywienie, którego nigdzie nie można kupić, które możesz sam nazbierać, przyrządzić i delektować się ich smakiem. "
"W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością cennych substancji odżywczych i leczniczych. Obecnie w zdecydowanej większości stanowią one pożywienie, którego nigdzie nie można kupić, które możesz sam nazbierać, przyrządzić i delektować się ich smakiem. "
Moja opinia:
Książka Jadalne rośliny dziko rosnące jest połączeniem przewodnika, zielnika oraz albumu fotograficznego.
Pierwsze co rzuca się w oczy, to bardzo ładne wydanie. Przewodnik wydrukowano na śliskim, grubym papierze, dzięki czemu wielokrotne kartkowanie nie niszczy stron. Okładka miękka , solidna, ze skrzydełkami. Podoba mi się, że na jednym ze skrzydełek przy okładce umieszczono legendę, jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Książka jest przejrzysta, nie mamy problemu z odnalezieniem czy odczytaniem (wyraźna czcionka) zawartych w niej informacji.
Dodatkowo w książce umieszczono bardzo ważny i przydatny rozdział Uwaga, niebezpieczeństwo pomyłki! Opisano tutaj groźne rośliny trujące oraz postępowanie przy spożyciu którejś z nich. Na końcu publikacji znajdziemy tabelę okresu zbiorów, aneks z substancjami występujących w roślinach oraz alfabetyczny spis roślin.
Od zamierzchłych czasów nasi przodkowie zbierali rośliny "dziko" rosnące, które stanowiły dla nich pożywienie i lekki. Moja babcia (85 lat) opowiadała mi, że np. młodą lebiodę i pokrzywy kiedyś się jadło. Zdziwiłam się, jak wiele roślin z przewodnika babcia rozpoznała i wiedziała o ich cennych właściwościach. Seniorzy potrafią jeszcze czerpać z natury, ale niestety ta wiedza z pokolenia na pokolenie zanika. Tym bardziej książka, która wprowadzi nas w świat "dzikich" roślin jest bardzo potrzebna.
Od zamierzchłych czasów nasi przodkowie zbierali rośliny "dziko" rosnące, które stanowiły dla nich pożywienie i lekki. Moja babcia (85 lat) opowiadała mi, że np. młodą lebiodę i pokrzywy kiedyś się jadło. Zdziwiłam się, jak wiele roślin z przewodnika babcia rozpoznała i wiedziała o ich cennych właściwościach. Seniorzy potrafią jeszcze czerpać z natury, ale niestety ta wiedza z pokolenia na pokolenie zanika. Tym bardziej książka, która wprowadzi nas w świat "dzikich" roślin jest bardzo potrzebna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz